Vincent van Goghin auringokukat Japanissa

Suuri osa ns. asiantuntijoita katsoo, että Vincent van Goghin signeeraamaton maalaus Auringonkukkia, joka nykyään kuuluu japanilaiselle Sompo- vakuutusyhtiölle, ei ole aito, vaan taiteilijan ystävän tekemä väärennös. Kaksi parasta tutkijaa on kumonnut epäilyt ja minä olen heidän kanssaan ehdottomasti samaa mieltä.

Se, että Vincent ei kirjeissään Paul Gauguinille kertonut maalauksesta, johtuu siitä että näiden kahden taiteilijystävän välit katkesivat. Epäolennaisuuksiin takertuvat taiteentutkijat korostavat liikaa kirjelausuntojen merkitystä. Eivät taiteilijat usein kertoneet kaikkea kirjeissään. Heille itse malaaminen ja teosten katsominen näyttelyissä oli tärkeämpää kuin elämänkerrallisten muistiinpanojen tekeminen. Hyvä esimerkki meillä tästä on Helene Schjerfbeck. Hän ei puhunut paljonkaan monista tärkeistä matkoistaan kuten Lontoon käynnistään ja Saksan ja Hollannin matkastaan.

Olen tutkinut vuosikymmeniä Vincent van Goghin taidetta ja elämänkertaa. Minulla on yli 40 kirjaa hänestä. Olen sitä mieltä, että puheena oleva auringonkukka-maalaus on johdonmukainen kehityksen tulos siinä prosessissa, jossa taiteilija halusi luoda aiheesta sekä sommitteluna että värinkäytön suhteen täydellisen teoksen. Amsterdamin van Gogh-museossa olevassa versiossa sommittelu on jo hyvin samanlainen. Vincent halusi sekä harmonisoida värejä että tuoda niihin enemmän auringonvaloa ja lämpöä. Ja hän ei pitänyt enää nimikirjoituksen lisäämistä olennaisena, koska teoksesta oli niin monta aikaisempaa versiota. Se tunnettiin jo taiteilijan aiheena eikä hän pelännyt että joku hänen ystävänsä kykenisi sen kopioimaan.

Se että niin moni hyvänä taiteentuntijana pidetty on erehtynyt Sompo-taulun kohdalla, johtunee siitä, että henkilöillä ei ole ollut perusteellista tuntemusta kenenkään yksityisen taiteilijan tuotannosta.Nämä tutkijat eivät ehkä myöskään itse ole tehneet taidetta, joten heillä ei ole kunnon käsitystä, mitä harmonisointi luomisprosessissa merkitsee.