Uskonto, transsitila ja harhaiset elämykset

Uskontoon voidaan suhtautua kahdella tavalla kuten taiteeseenkin, sekä syvästi kunnioittaen että neutraalisti. Kumpikin suhtautuminen on yhtä oikeutettu ja on väärin jos ihmisiä lähtee tuomitsemaan joko heidän vilpittömän uskonnollisuutensa takia tai välinpitämättömyytensä takia. Tämän ymmärtäminen tarkoittaa uskonnonvapautta.

Tiedän, mistä puhun, sillä minulla on ollut uskonnollinen kokemukseni ja hyväksyin täysin äitini uskonnollisuuden. Ja samalla tavoin kuin hyväksyin äitini uskonnollisuuden, hyväksyin myös mm. Helene Schjerfbeckin henkisyyden.Se on kiinteässä yhteydessä hänen esteettisiin käsityksiinsä, ja jos niitä ei ymmärrä, ei ymmärrä hänen taiteensa syvintä olemusta.

Teininä näin kerran Lauttasaaren kodissa Helsingissä ilmestyksenä Jeesuksen. Olin hurmioitumassa, mutta sitten järkeni pani jarrut päälle enkä halunnut joutua transsitilaan. Tiedostin, etten voinut uskoa ihmisten luomaan jumaluuteen, kirkollinen jumaloppi oli pelkkä hätävalhe.

Ihminen on kehityksen sivuraide, monessa suhteessa epäonnistuneiden mutaattioiden koostuma. Ihminen on järjeltään ja tunteiltaan niin yksinkertainen, että hän voi saavuttaa onnellisuuden pelkästään harhaelämysten ja huumeiden vallassa. Itsepetoksena jumaluusoppineet kieltävät tämän tosiseikan väittäen että kaikkitietävä jumala on luonut maailman ja ihmisen. Tämä väite on samaa tasoa kuin usko joulupukkiin.

Esimerkiksi kristinuskon jumala oli niin yksinkertainen ihmisen kuva, ettei osannut luoda paratiisia, jonka omenat olisivat riittäneet vapaasti syötäväksi maailman pienelle ihmisjoukolle. Ja jumala ei osannut nähdä ihmisten eteen tulevia vaikeuksia, jotka oli mahdollista ratkaista vain yhteistyöllä. Hän ei luonut ihmiselle yhteistyön kykyä. Hän antoi myös diktaattori Hitlerin sytyttää maailmansodan ja tappaa miljoonia ihmisiä ja kaiken kukkuraksi paeta vastuuta pakenemalla tuntemattomana vaimonsa kanssa Argentiinaan.

Jos olisi olemassa kaikkitietävä jumala, hän ei olisi pitänyt mitättömänä rikoksena Hitlerin toimia, kaikkein vähiten hän olisi sallinut tämän paeta helposti vastuutaa toiselle mantereelle. Hän olisi ainakin vuodattanut tiedon paosta julkisuuteen tai edes tärkeille järjestöille. Lisäksi yhteistyökykyiset valtiot olisivat pystyneet seuraamaan Hitlerin ja hänen vaimonsa maastamuuttoa ja rahansiirtoja.

On todennäköistä, että maailmankaikkeudessa on planeettoja, joilla on maan ihmisiä paljon viisaampia ja moraalisempia olentoja. Yhteistyökyvyttömällä planeetallamme ei kuitenkaan ole mitään annettavaa heille eikä heidän siksi ja suurten etäisyyksien vuoksi kannata olla yhteydessä meihin. Meidän kulttuurimme ja taiteemme on heille kuin pilakuva aidosta kulttuurista ja taiteesta.

On naurettavaa, että meillä kunnioitetaan merkkitaiteena esimerkiksi Leonardo da Vincin Mona Lisaa tai Edvard Munchin Huutoa vain siksi, että ne ovat olleet varastettuina. Ja Pablo Picasson pääteosta Avignonin naisia eivät tekijän taiteilijatoverit osanneet arvostaa. Suomalaista Helene Schjerfbeckiä ei arvosteta maailmalla, koska hän on nainen, eikä kilttinä ihmisenä osannut varastaa ideoita muilta taiteilijoilta kuten esimerkiksi Picasso.

Ajatellaan Vincent van Goghia. Taidekauppiassuvun jäsenenä hän tiesi, ettei voisi menestyä ilman varallisuutta ja esiintymiskykysiä ystäviä ja mesenaatteja. Hänen veljensä lopetti hänen avustamisensa mentyään naimisiin ja hänen siskonsa kannusti tätä veljeä lopettamaan Vincentin avustuksen. Tuen antaminen kohdistettiin Theo-veljen lapselle, josta ei tullut mitään erityistä. Maailma olisi hyvin pärjännyt ilman yhtä taidekauppiaan jälkeläistä, mutta pärjääminen on ollut heikompaa ilman harvinaisen moraalisen taiteilijan eli Vincent van Goghin ymmärtämistä.

Paul Gauguin menestyi Vincentiä paremmin, koska hän entisenä pörssikeinottelijana kiinnitti enemmän huomiota rahan hankkimiseen kuin ystävänsä. Gauguinin menestystarinaan kuuluu, että hän hylkäsi perheensä ja myös Vincentin, kun tämän kyky auttaa veljensä kanssa taloudellisesti ehtyi.